Skip to content

Launch van “Safe Motherhood Initiative” en Verloskunde Rapport

 • De Pan-American Health Organization (PAHO), in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid en UNFPA lanceren het Safe Motherhood initiatief om opnieuw aandacht te vestigen op het bereiken van Millennium  Development Goal 5 (MDG5) van de Verenigde Naties; Verbeteren van de gezondheid van moeders en het terugdringen van de moedersterfte.
 • Het eerste internationale rapport over Verloskunde van het United Nations Population Fund (UNFPA):  De staat van de verloskunde in de Wereld 2011; Delivery Health, Saving Lives”
 • De winnaars van de fotowedstrijd  “Safe Motherhood Initiative” worden ook aangekondigd en gepresenteerd in een foto expo 

Paramaribo, 17 juni 2011.- Het ministerie van Volksgezondheid, de PAHO en de UNFPA zijn gezamenlijk bezig om met hernieuwde aandacht te werken voor het bereiken van “Millennium Development Goal 5” (MDG5): verbeteren van de gezondheid van moeders, door de launch van het Safe Motherhood Initiative op 22 juni, 11u00-12u45 in het Courtyard Marriott Hotel.  De launching wordt gehouden om de gezamenlijke compromise aan te geven voor de verbetering van de gezondheid van moeder en baby en wordt door  de minister van Volksgezondheid, Dr. Celsius Waterberg geopend.

Tijdens deze launch zal het eerste internationale rapport over Verloskunde van UNFPA, De Staat van de verloskunde in de Wereld 2011:  “Delivery Health, Saving Lives” gepresenteerd worden.  Het rapport is bedoeld voor het versterken van de rol van verloskundigen over de gehele wereld en brengt de gegevens van 58 landen uit alle delen van de wereld bijeen.

Ook zullen de nationale winnaars van de PAHO Safe Motherhood fotowedstrijd bekend gemaakt worden.  De winnaar van de wedstrijd ontvangt USD 1, 000, en de tweede - en derde plaats  krijgen respektievelijk USD750 en USD 500.  Alle ingezonden foto’s  zullen ook meedingen in de regionale competitie waarvan de hoofdprijs US$3,000 is.  De winnende foto’s,  samen met een selectie van de ingezonden foto's en de fotos van de Spaanse fotograaf en journalist Bru Rovira zullen te zien zijn in een foto expositie genaamd Maternidades (Motherhood) en wordt gesponsord door de "La Caixa" Foundation.

De focus van de launch is om weer alle aandacht gefocused te krijgen op Safe Motherhood aangezien er onvoldoende vooruitgang is geboekt in het bereiken van de MDG 5  in  Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.  Terwijl moedersterfte is  verminderd met ongeveer 25 procent tussen 1990 en 2007, is de regio nog ver verwijderd van  het bereiken van het 75 procent  reductie doel dat 189 landen beloofden te realiseren voor 2015 als onderdeel van hun inzet voor de MDG's.

In Suriname, daalde de Moedersterfte Ratio (MMR) van 153 per  100, 000 levende geboorten tot 122,5 per  100.000 levende geboorten van 2000 tot 2009. Dit is echter niet voldoende om de 75 procent reductie te halen in 2015.

De Surinaamse Moedersterfte Ratio ligt  lager dan het gemiddelde voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, (die is 87 per  100, 000 levendgeborenen) en die van buurland Guyana (270), maar aanzienlijk hoger dan landen als Brazilië (58), Barbados (64), en Trinidad & Tobago (55) .

De Safe Motherhood Initiative richt zich op het bevorderen van de prioriteiten voor actie, die gericht zijn op:

 • Bereiken van een universele toegang tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg
 • Verbetering van de kwaliteit van de prenatale, bevalling en postpartum zorg
 • Vermindering van Onveilige abortussen
 • Vermindering van ernstige ziekte tijdens zwangerschap of bevalling
 • Verbetering van de informatie-systemen
 • Versterken van participatie van de gehele gemeenschap
 • Empowerment van vrouwen  en verwezenlijking van de  rechten van alle vrouwen en meisjes
 • Verbeterde educatie rondom sexualiteit en het vergroten  van  controle over het krijgen van kinderen.
 • De deelname van vaders en mannen

Om “Safe Motherhood” te kunnen bereiken, is het nodig dat alle sectoren van de maatschappij hun steentje bijdragen.

De expositie is vanaf 14.00 - 20.00 uur open voor het publiek in het Courtyard Marriott Hotel.
 

More on Press Releases

Henck Arronstraat 60, Paramaribo, Suriname
P.O. Box l863, Paramaribo, Suriname, Tel.: +597 471-676;
Fax: +597 471-568 E-mail@sur.paho.org