





"Forum of Key Stakeholders on NCDs: Advancing the NCD Agenda in the Caribbean"

Hilton Barbados Resort, Needham's Point, Bridgetown, Barbados 8-9 June 2015

AGENDA Monday, 8 June 2015

8.00-8.30 am	Registration
8.30-9.15 am	Opening Ceremony - Welcoming remarks
	Dr. Godfrey Xuereb, PAHO/WHO Representative for Barbados and Eastern Caribbean
	Countries – Opening Remarks (5 min)
	Dr. Carissa Etienne, Director of the Pan American Health Organization – Welcome
	Remarks (10 min)
	Technical remarks - Impact of NCDs in the Caribbean (15 min)
	Dr. Anselm Hennis, Director, Department of Noncommunicable Diseases and Mental Health, PAHO/WHO
	Security Briefing – Hilton Hotel
9.15-9.35 am	Introduction of participants (20 min)
9.35-10.30 am	PANEL 1: NCDs IN THE CARIBBEAN - CHALLENGES AND OPPORTUNITIES
	Chair: Dr. Bernadette Theodore-Gandi, PAHO/WHO Representative Trinidad and Tobag
	Assessing progress in the Caribbean since the Port of Spain Declaration (15 min)
	Dr. Nigel Unwin, Chair of Population Health Sciences, Chronic Disease Research Centre,
	Tropical Medicine Research Institute, University of the West Indies
	Overview of the NCD global commitments (10 min)
	Dr. Bente Mikkelsen, Senior Advisor, Global Coordination Mechanism Secretariat for
	NCDs, World Health Organization
	Challenges and goals for 2025: achieving the NCD targets in the Caribbean (15 min)
	Dr. Anselm Hennis, Director, Department of Noncommunicable Diseases and Mental
	Health, PAHO/WHO
	Decisive action on prevention – Suriname sets a regulatory framework for effectively
	reducing tobacco use and increasing alcohol taxes (15 min)
	Dr. Marthelise Eersel on behalf of the Hon. Dr. Michel Blokland, Minister of Health, Suriname

Forum of Key Stakeholders on NCDs: Advancing the NCD Agenda in the Caribbean

10.30-10.50 am	Discussion (20 min)
10.50-11.05 am	Coffee Break (15 min)
11.05 am-12.05 pm	PANEL 2: HEALTH SYSTEMS' RESPONSE TO NCDs TO ADVANCE TOWARDS UNIVERSAL ACCESS TO HEALTH AND UNIVERSAL HEALTH COVERAGE Chair: Dr. James Hospedales, Executive Director, CARPHA Universal access to health and universal health coverage: an opportunity to strengthen health systems' response to NCDs (20 min) Dr. James Fitzgerald, Director, Department of Health Systems and Services, PAHO/WHO Costs and financing of NCDs and risk factors in the Caribbean (20 min) Dr. Karl Theodore, Director, Centre for Health Economics, Faculty of Social Sciences,
12.05-12.25 pm	University of the West Indies Jamaica: Country experience in advancing universal health coverage (15 min) Dr. Marion Bullock DuCasse, Chief Medical Officer, Jamaica Discussion (20 min)
12.25-1.25 pm	Working groups (1 hour)
1.25-2.25 pm	Lunch (1 hour)
2.25-3.45 pm	Plenary (1h 20min)
3.45-4.00 pm	Coffee break (15 min)
4.00-5.20 pm	PANEL 3: KEEPING NCDs AS A POLITICAL PRIORITY IN THE CARIBBEAN Chair: Dr. Guillermo Troya, PAHO/WHO Representative Suriname Keeping NCDs as a political priority in the Caribbean (20 min) Dr. Andy Knight, Director and Professor, Institute of International Relations, University of the West Indies, St. Augustine, Trinidad and Tobago Comments: Countering private sector challenges and limited resources (25 min) – Dr. Adriana Blanco, Tobacco Control Regional Advisor, PAHO/WHO
	 Dr. Maristela Monteiro, Alcohol Regional Advisor, PAHO/WHO Dr. James Fitzgerald, Director, Department of Health Systems and Services, PAHO/WHO Panel: Advancing political priorities on NCDs (25 min) Dr. Carissa Etienne, Director, PAHO/WHO Dr. Rudolph Cummings, Programme Manager, Health Sector Development, CARICOM Sir Trevor Hassell, President, Healthy Caribbean Coalition Dr. James St Catherine, HIV/AIDS Project Unit Head, Organization of Eastern Caribbean States (OECS)

5.20-6.00 pm	Discussion
6.00-6.30 pm	Overall summary and recommendations (20 min) Sir George Alleyne, Director Emeritus of PAHO/WHO
	Closure of the Meeting (10 min) Dr. Carissa Etienne, Director, PAHO/WHO

Tuesday, 9 June 2015

8.30-9.00 am	Welcome Dr. Carissa Etienne, Director of the Pan American Health Organization (10 min) Dr. The Hon. Denis Lowe, Acting Minister of Health, Barbados – Feature Address (10 min) Summary of day 1 deliberations (10 min) Dr. Anselm Hennis, Director, Department of Noncommunicable Diseases and Mental Health, PAHO/WHO
9.00-10.00 am	Session 1: NCD prevention: How to implement successful cost effective interventions Chair: Dr. Godfrey Xuereb, PAHO/WHO Representative Barbados and the Eastern Caribbean Countries - Panel of Discussants
10.00-10.30 am	Questions and answers (30 min)
10.30-10.50 am	Coffee Break (20 min)
10.50-11.50 am	Session 2: Universal access to health and universal health coverage: Health systems response to NCDs Chair: Dr. Gerarda Eijkemans, PAHO/WHO Representative Bahamas Technical remarks Dr. James Fitzgerald, Director, Department of Health Systems and Services, PAHO/WHO — Panel of Discussants
11.50 am-12.30 pm	Questions and answers (40 min)
12.30-1.30 pm	Lunch (1 hour)
1.30-2.30 pm	Session 3: Keeping NCDs as a political priority in the Caribbean Chair: Dr. William Adu-Krow, PAHO/WHO Representative Guyana Technical remarks Sir George Alleyne, Director Emeritus of the Pan American Health Organization Panel of Discussants
2.30-3.00 pm	Questions and answers (30 min)
3.00-3.30 pm	Closing ceremony